Legătura ciudată dintre prețul la gaze naturale și cererea de carburant. Cât vom plăti pe facturile la energie
Românii, pe bună dreptate, sunt foarte îngrijorați când vine iarna din cauza facturilor la energie. Prețurile la gaze naturale sunt foarte mari și mulți ajung să stea în frig pentru că pur și simplu nu-și permit să le plătească, nici măcar cu vouchere de energie sau măsuri guvernamentale de plafonare a prețului. Din fericire, există și vești bune.
Iarna acestui an s-ar putea să vină cu vești bune pentru facturile românilor datorită unui ecosistem destul de complex. Este vorba de legătura dintre prețurile de referință la gaze naturale și cererea de carburant, aceasta din urmă coborând destul de mult și, în consecință, reflectându-se în diminuarea prețului la combustibil, conform Bloomberg.
Încă de luni, în jurul orei 2:25 p.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna ianuarie erau în scădere cu 3,9%, până la 41,78 euro pentru un Megawatt-oră. Ulterior, pe parcursul săptămânii, tendința surprinzătoare s-a menținut.
Gaze suficiente la iarnă, nu stăm în frig
Conform datelor din piață, Europa va termina acest sezon rece cu rezerve suficient de gaze, mai ales datorită faptului că fluctuațiile din piața de combustibil au fost semnificativ mai mici decât de obicei, chiar și în contextul temperaturilor scăzute. În același timp, a scăzut cererea foarte mult, în din cauza unui mediu macroeconomic pesimist, motiv pentru care, nici perspectivele consumului industrial nu pare să fie prea optimiste în viitorul apropiat.
Ca idee, deși cererea din partea sectorului industrial şi-a revenit cu 9% faţă de situaţia din luna noiembrie a anului trecut, când preţurile record la gaze au forţat clienţii industriali să îşi diminueze consumul pe timpul iernii, este în continuare sub 22% sub media multianuală pentru acest moment al anului, subliniază Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.
Cât mai scad prețurile, când le vedem pe factură
Dacă estimările se dovedesc a fi corecte, experții sunt de părere că prețurile vor continua să scadă până sub pragul de 40 de euro pentru un megawatt oră, “având în vedere creşterea puternică a producţiei de energie eoliană şi revizuirea în sus a temperaturilor”, susţin şi analiştii de la EnergyScan, citați de Economedia.ro.
Facturile mici la energie vor fi facilitate și de iarna mai blândă. Potrivit firmei de prognoze meteo Maxar Technologies Inc, vremea în regiunea cuprinsă între Londra şi Berlin urmează să se îmbunătăţească în acest weekend. În concluzie, continentul se va afla într-o poziţie confortabilă pentru cea de-a doua iarnă fără gaze naturale ruseşti. Până acum, cantităţile de gaze scoase din depozite au fost mai mici comparativ cu situaţia din anii anteriori.